Mazec
Honza: Tak tohle video doporučuji. Na konci videa mi totiž zabral kapr a sundal mi prut z vidliček
Bob: Jj, také mohu jen doporučit, skvěle jsem si to vychutnal. Nakonec z toho vylezli krásní kapříci a těch situací kdy oba najednou zdoláváme ryby není zas tolik.
Vidličky a nože
Jsou to vlastně dva různé příběhy, které se odehrávali ještě v době, kdy jsem s sebou k vodě nosil prut z lešenářských trubek, co rybu neviděl ani o Vánocích.
Vidličky
V té době jsme ještě byli naivní, na ryby vstávali v pět ráno, achychom si mohli zachytat na nejlepším fleku Brůdku hned, co nám to rybářský řád dovolí. Mimo jiné postupem času zjištuji, že ryby berou už jen po obědě a odpoledne, protože když si přivstanu tak nevidim ani ťuk . Tak tedy po té, co jsme se uvelebyli na místě přišlo na to rozložit výbavu. Eskamotérsky zapichuji vidličku tak, že jak jsem zabral, rupla mi v levé ruce mezi palcem a ukazováčkem. Čistý řez. Zpoza mě se ozývá jen smích. Za chvíli se již smějem oba. Přichází na řadu Honza: " Takhle se zapichujou vidličky, sleduj!" Netrvá dlouho a už má taky roztrženou ruku na tom samém místě, jen s tím rozdílem pravé ruky. To bylo moc i na nás oba. Zbytek dne jsme sami sebe hlásili. No závěrem, ne že bychom byli nejací borci, ale od té doby se sami sebe musíme bát. A to doslova .
Nože
Aneb jak si nezkracovat čas když neberou. Je to jednoduché, náš dlouholetý kámoš si zkracoval dlouhou chvíli chytáním hozeného nože. V tom za náma přišel: "Asi jsem se říznul." Tím asi myslel toto: napínal k nám ruce sepjaté v dlaň s louží krve v nich. Po tom co jsem jeho babi vysvětlil, že ta malá náplast stačit nebude dostal pár stehů ve Stodské nemocnici a vše bylo zas fajn . Dokonce než déšť spláchl silnici, bylo přesně vidět kudy šel, trefili byste až k němu domů, a hádejte podle čeho.
Krmení Lorpio
Námi vyzkoušené druhy krmení od firmy Lorpio.
Asi největší úspěch přišel na příchuť scopex v různých variantách.
A) | Nic jiného nekupuji | 12% | |
B) | Celkem ujde na poměr cena/kvalita | 59% | |
C) | Zkusil a zahodil | 18% | |
D) | Zatim jsem nezkusil | 12% |
Pařený rohlík
Určitě tušíte, o co jde. Jde o to, že v horkém létě si jdete sednout k vodě mezi partu starých rybárů, kteří míchají všelijaký ty těstíčka, mají třicet druhů boilies, nemůžou se dočkat záběru a vy vytáhnete z kapsy zmáčklý rohlík, napíchnete jej na háček, a pak se začnou dít věci... Sice na mě většinou koukají jako na blázna, protože záběry sice jsou, ale má úspěšnost lovu se pohybuje v reálných procentech (tedy i v záporných XD ), ale jde prostě jen o to, že to funguje.
Tak tedy postup ala Bob:
- Základem jsou čerstvé rohlíky (doma vám většinou budou cpát včerejší, ale vy nesmíte ustoupit, závisí na tom váš dnešní lov).
- V případě, že jste doma, připravíte je na způsob kynutých knedlíků, to znamená, že potřebujete hrnec a pařáček, na dno nalejete vodu a pak necháte rohlíky 20minut nejlépe 30minut v parní lázni. / Jestliže jste na intru a nemáte výše uvedené předměty musí vám stačit propláchnout rohlík pod vodou, zabalit do igelitového pytlíku a dát cca na 5minut do mikrovlnky.
- Posledním krokem je lisování. Tlouška záleší jen na vás, ale nepřežente to s tenkostí, rohlík musí ve vodě postupně bobtnat, tak mu dejte šanci. Ideální je, když mezi kuchyňská prkénka dáte např. pastelky nebo fix, pak máte zaručenou rovnoměrnou tloušťku. Dále jsou různé teorie o tom, jak rohlík dochutit, např. pudinkem, všelijakýma dipama atd., ale má to asi stejný efekt jako ropná skvrna na moři.
Takže nezbývá než popřát "Lovu zdar".
Nástrahy, návnady a návody
Jak už název rubriky napovídá, půjde o vyvařování, kombinování směsí a vyrábění všeho možného jen proto, aby nám ta ryba skočila na špek.